- Wraz z nadejściem wiosny nasz szef kuchni poleca dania z bogatymi w witaminy i minerały warzywami jak szpinak, brokuły, cukinia czy zielony groszek. Nie brakuje również lubianych ryb i smacznych mięs. Zachęcam zwłaszcza do spróbowania steku z polędwicy, przyrządzanego z wyśmienitej sezonowej, polskiej wołowiny - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki zarządzającej siecią Chłopskie Jadło.
Wiosną „Szef kuchni poleca” delikatny krem szpinakowy posypany prażonymi nasionami słonecznika z dodatkiem śmietany. Sezonowe menu Chłopskiego Jadła zawiera również filet z sandacza, serwowany z aromatycznym sosem chrzanowym oraz brokułami, zielonym groszkiem i cukinią. Poza tym goście mogą zamówić „Szaszłyki po polsku”, czyli dwa szaszłyki z białą kiełbasą owiniętą bekonem, pieczarkami, cukinią i cebulą, podawane z sosem chrzanowym na ciepło oraz chrupiącymi cząstkami ziemniaka w przyprawach. Nie zabrakło także soczystego steka z polskiej wołowiny z jabłkami flambirowanymi oraz sosem na bazie Żubrówki i cydru. Z kolei na przystawkę szef kuchni Chłopskiego Jadła proponuje śledzia z buraczkami marynowanymi, ogórkiem kiszonym i cebulką, serwowanego z sosem jogurtowo-miodowym oraz pajdą chleba i masłem.
Zobacz także
-
2025-04-09 15:44
-
2025-03-24 20:04
-
2025-01-10 15:10