-A +A

Chłopskie Jadło z nowym menu i kartą deserów

Printer-friendly version

Chłopskie Jadło, sieć restauracji zarządzanych przez Sfinks Polska, wprowadza nowe menu. Znajduje się w nim 13 nowości, m.in. placuszki z kawiorem, jagnięcina i dorsz w cieście piwnym. Nowa karta Chłopskiego Jadła to również inny sposób komponowania dań mięsnych i rybnych, zmodyfikowane receptury wielu potraw, a także wzbogacony wybór dodatków. Równolegle zmieniło się menu deserowe, w którym pojawiły się rozmaite lody oraz tradycyjne domowe ciasta.

- Menu główne wprowadzone w Chłopskim Jadle to szeroka gama smaków. Nowości kulinarne pojawiły się niemal w każdej grupie dań. Naszym gościom proponujemy też po raz pierwszy takie produkty jak kawior czy jagnięcina. Przygotowując menu szukaliśmy pomysłów jak połączyć tradycyjne polskie smaki z nowymi trendami kulinarnymi. Stąd więcej dań z ryb oraz drobiu wzbogaconych ciekawymi lekkimi sosami na bazie miodu, wina oraz jogurtu. Liczymy, że menu w nowym wydaniu przypadnie do gustu gościom naszych restauracji, a ukoronowaniem wyśmienitego posiłku będą słodkości z karty deserowej – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której należy sieć Chłopskie Jadło.

 

W najnowszym menu Chłopskiego Jadła do przystawek dołączyły chrupiące placuszki ziemniaczane podawane z kawiorem z łososia i sałatką wegetariańską lub z serkiem i wędzonym łososiem oraz sosem czosnkowo-ogórkowym. Ponadto w karcie na stałe zagościła sałatka pod gruszą, czyli kompozycja sałat z kozim serem, orzechami włoskimi, gruszką oraz prażonymi pestkami słonecznika, skropiona dressingiem cytrynowo-miodowym i kremem balsamicznym. Nie brakuje też propozycji z drobiu - klienci mogą zamówić m.in. medaliony z kurczaka, wątróbkę z jabłkami na miodzie pitnym czy kieszonkę z kurczaka z brokułowo-serowym nadzieniem. Z chłopskich specjałów do wyboru są domowa cielęcina duszona w sosie własnym z pieczarkami, serwowana z kluskami śląskimi lub jagnięcina z grillowanymi warzywami oraz purée ziemniaczanym. Na wielbicieli ryb czekają natomiast dorsz w cieście piwnym i łosoś na szpinaku. Wśród nowości znalazły się też kopytka z sosem grzybowym oraz gulasz na ostro serwowany z kluskami śląskimi i śmietaną.

 

Z nowego menu deserowego Chłopskie Jadło proponuje natomiast duży wybór owocowo-lodowych kompozycji, ciast oraz ciepłych i zimnych napojów, w tym tradycyjny kompot. Klienci mogą skomponować też swój własny deser, łącząc gałki lodów Mövenpick spośród pięciu dostępnych smaków.