Sphinx przedstawia Gwiazdy Sezonu i Gości Specjalnych
- Ten rok jest dla nas wyjątkowo ważny – mija 20 lat od otwarcia pierwszej restauracji Sphinx. Od tego czasu zmieniło się bardzo wiele, ale przede wszystkim zmieniły się gusta i oczekiwania naszych klientów. Dlatego też nadal chcemy ich zaskakiwać kulinarnymi propozycjami, które będziemy promować jako „Gwiazdy Sezonu”. W ofercie pojawią się zarówno przekąski, dania główne, desery jak i napoje, a wszystkie doskonale pasujące do danej pory roku i bazujące na sezonowych oraz modnych składnikach. Specjalną ofertę przygotowaliśmy na ten rok dla znawców i wielbicieli steków z wołowiny – w ramach każdej odsłony „Gwiazd Sezonu” zaprezentujemy „Gości Specjalnych”. W obecnej wkładce proponujemy steki z polskiej wołowiny. Zależy nam, by goście mogli poznać zarówno poszczególne rodzaje wołowiny, jej pochodzenie, a przy okazji mieli możliwość delektować się jej wyśmienitymi walorami smakowymi - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki zarządzającej siecią Sphinx.
W ramach nowej oferty goście mają do wyboru: steka z polędwicy podawanego z marmoladą z czerwonej cebuli na winie oraz złocistymi talarkami, steka z rostbefu serwowanego z chrupiącymi krążkami cebulowymi i sosem ostrym oraz Tomahawk XXXL – steka z antrykotu z kością, wraz z ziemniakiem w mundurku z masłem czosnkowym i sosem barbecue. Prawdziwi miłośnicy wołowiny korzystając z menu degustacyjnego będą mogli dodatkowo spróbować wszystkich trzech steków z dwoma wybranymi dodatkami i trzema sosami w atrakcyjnej cenie.
Ponadto nowej ofercie pojawiła się delikatna zupa-krem z selera z aromatyczną nutą truflową oraz prażonymi orzechami. Doskonałą przekąską jest także tradycyjny hummus przygotowany według oryginalnej libańskiej receptury, podawany z dwoma świeżo wypiekanymi bułkami pita. Warto spróbować również delikatnej wątróbki drobiowej w sosie na bazie porzeczek i jabłek, serwowanej na mieszance kruchych sałat. W nowej ofercie znalazł się też grillowany łosoś na wiosnę z mieszanką zielonych warzyw oraz delikatnym sosem tzatziki. Nie zabrakło także polędwiczki wieprzowej, zapieczonej serem góralskim, serwowanej z sosem żurawinowo-miodowym oraz cząstkami ziemniaka w przyprawach. Na deser proponowany jest „Sekret Orientu” inspirowany turecką baklawą. Pod tą nazwą kryje się podawany na ciepło pasternak w miodzie posypany prażonymi orzechami włoskimi i pistacjami.
See also
-
2016-02-18 14:24
-
2015-11-19 17:15
-
2015-11-17 10:50