Nowe bliskowschodnie smaki w restauracjach Sphinx
- Kuchnia bliskowschodnia, w tym kuchnia Libanu, charakteryzuje się bogactwem aromatów. Główną rolę w każdym daniu odgrywają zioła i przyprawy, które sprawiają, że staje się ono niezwykłe zarówno pod względem smaku, jak i kolorystyki. Mam nadzieję, że dzięki przygotowanym przeze mnie propozycjom goście restauracji Sphinx będą mogli odkryć nowe niepowtarzalne smaki i zakochać się w kuchni Libanu – mówi Samar Khanafer, autorka przepisów z nowej wkładki w restauracjach Sphinx.
W ofercie „Mięta, sumak i kolendra” znalazły się dwie przystawki i cztery dania główne. Spośród tych pierwszych goście mogą zamówić między innymi chłodnik orientalny. Orzeźwiająca zupa z buraczkami, marynowaną rzepą, ogórkiem, szczypiorkiem, miętą i jogurtem została doprawiona sumakiem - śródziemnomorską przyprawą uzyskiwaną z jagód, która nadaje potrawie lekkiej kwaskowości. Wyrazisty smak podkreśla także aromatyczna kolendra, która w kuchni azjatyckiej i indyjskiej zastępuje natkę pietruszki. Drugą przystawką jest zestaw czterech libańskich chlebków: lahmajoun z wołowiną i manouche z za’atarem i serem, podawany z sałatką ze świeżych warzyw i czosnkowo-cytrynowym dressingiem.
Dania główne to przede wszystkim orientalnie przyprawione mięsa, a wśród nich m.in. szaszłyki z kurczaka w za’atarze – grillowany filet z kurczaka przyprawiony za’atarem, podawany z sosem jogurtowo-miętowym, frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. Wielbiciele shoarmy mogą spróbować jej nowej odsłony, czyli shoarmy wołowej i drobiowej z falafelem, która jest serwowana ze świeżą sałatką, bułką pita i dwoma sosami, w tym sosem tahini. Charakterystyczny smak Bliskiego Wschodu można odnaleźć także w steku wołowym z angusa przyprawionym mieszanką siedmiu przypraw libańskich oraz masłem kolendrowym. Podawany jest on z cząstkami ziemniaka w ziołach i idealną na letnie dni orzeźwiającą sałatką z kaszy bulgur, buraka i granatu. W nowej wkładce do menu znalazła się też pozycja wegetariańska: grillowana miruna z pietruszkowym pesto w towarzystwie kaszy bulgur z burakiem, granatem i ciecierzycą oraz sosu jogurtowo-miętowego i cząstek cytryny.
- W restauracjach Sphinx oferujemy dania międzynarodowe ze szczególnym uwzględnieniem kuchni bliskowschodniej. Wprowadzając coraz to nowe propozycje zachęcamy naszych gości do poznawania nowych smaków. Każdej odsłonie nowości towarzyszą weekendowe degustacje, podczas których częstujemy gości specjalnymi zestawami. Klienci otrzymują przy tej okazji również kupon, uprawniający do skorzystania z rabatu na dania z wkładki. W dniach 19-21 maja każdy będzie miał okazję spróbować porcji oryginalnych dań z nowej, orientalnie przyprawionej oferty - już drugiej przygotowanej przez Samar Khanafer w ramach współpracy z naszą siecią - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.
Samar Khanafer, której autorstwa są nowości w sieci Sphinx, to pół Polka, pół Libanka. Jest ekspertką od kuchni bliskowschodniej w Polsce i autorką kulinarnego bestsellera pt. „Hummus, za'atar i granaty”. Samar Khanafer na co dzień pisze bloga blogSamar.com, a oprócz tego gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i pisze przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych.
Lista restauracji, w których nowa oferta jest dostępna, znajduje się na stronie www.sphinx.pl.
See also
-
2016-02-18 14:24
-
2015-11-19 17:15
-
2015-11-17 10:50