-A +A

„Grzyby, kasze i żurawina” w restauracjach Chłopskie Jadło

Printer-friendly version

Jeśli chcesz dowiedzieć się, czym smakuje polska jesień, zajrzyj do Chłopskiego Jadła. W naszej nowej wkładce znajdziesz ulubione dania w towarzystwie sezonowych specjałów, jak podgrzybki, żurawina i buraczki.

Na początek polecamy bacówkę, czyli ciepły, smażony ser ze słodką konfiturą z żurawiny albo sycący, gęsty krupnik z kaszą jęczmienną, boczkiem i podgrzybkami. Przygotowaliśmy również gulasz z sarny na czerwonym winie, z buraczkami i kaszą gryczaną czy karminadle, czyli śląskie kotlety mielone z mięsa wieprzowego – w naszej wersji obowiązkowo z dodatkiem grzybów. Podajemy je z podgrzybkami w śmietanie, ziemniakami i surówką z ogórka kiszonego. Ofertę uzupełnia schab z kością w jesiennej odsłonie serwowany z podgrzybkami w śmietanie, ziemniakami oraz surówką z białej kapusty.

 

Takie dania doskonale komponują się z napojami w równie jesiennym stylu: z cytrusami, słodkim miodem i rozgrzewającymi przyprawami. Herbata z żurawiną, pomarańczą, sokiem malinowym, miodem, goździkami i cynamonem jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Grzane wino z pomarańczą i przyprawami na pewno znajdzie wielu wielbicieli, podobnie jak grzane piwo z miodem, pomarańczą, cytryną i imbirem – wedle upodobań malinowe lub korzenne.

 

Dań z nowej wkładki możesz spróbować już od 9 października w restauracjach Chłopskie Jadło. Zapraszamy również na naszą stronę internetową i fanpage, aby być na bieżąco z ofertą naszych restauracji.