-A +A

Wiosną w SPHINX „Szparagi, mięta i truskawki”

Wersja do wydruku

Sieć restauracji SPHINX przygotowała nową sezonową ofertę „Szparagi, mięta i truskawki”. W niej, obok nowości jak np. shoarma słodko-ostra czy ravioli ze szparagami, znalazły się też ulubione dania gości tej sieci – stek i shoarma ze szparagami. Inne wiosenne akcenty – truskawki oraz mięta - podkręcają smak deserów i koktajli.
 

Sezonową kartę dań otwierają cytrynowy krem z brokułów posypany prażonymi migdałami i podawany serową grzanką, a także bruschetty ze szparagami i boczkiem. Nowym daniem bezmięsnym są ravioli ze szparagami i mascarpone, w maśle i Grana Padano.

 

Goście restauracji SPHINX w sezonowej ofercie znajdą też shoarmę w dwóch wydaniach. Pierwsza z nich to nowość, czyli shoarma słodko-ostra. To opiekane mięso ze schabu, w towarzystwie cukinii, pieczarek i cebulki, podawane w słodko-ostrym sosie. Drugą propozycją jest, ciesząca się co roku dużą popularnością, shoarma z udka kurczaka ze szparagami w sosie serowym. Oba dania są serwowane z pieczonymi cząstkami ziemniaka w ziołach oraz z bułką pita i sosem.

 

Inne nowe dane to lekka sałatka z grillowanym filetem z kurczaka, szparagami, truskawkami i sałatą w miodowo-cytrynowym sosie vinegret. Tradycjonaliści mogą wybrać inne danie z grillowanym kurczakiem, gdzie oprócz szparagów znajdą się też opiekane ziemniaki i pomidory.

 

Dania z opiekaną wątróbką mają w SPHINX wielu fanów, więc z myślą o nich restauracja przygotowała polsko-bliskowchodni mariaż kulinarny - wątróbka podawana jest na hummusie z harissą, bułką pita oraz ogórkami kiszonymi i frytkami. W sezonowej ofercie znalazł się też stek filet migion ze szparagami serwowany razem z opiekanymi ziemniakami i dwoma sosami – chimichurri oraz serowym.

 

Słodkie zakończenie w najnowszej sezonowej wkładce do menu SPHINX stanowią Szejki Szejka, deser lodowy oraz nowe koktajle.

 

- Otwieramy sezon na szparagi restauracjach SPHINX. W najnowszej wkładce do menu wracają hity, które już wcześniej zdobyły serca naszych gości. Oprócz tego szefowie kuchni SPHINX przygotowali też nowe propozycje, w tym nasze kultowe dania w oprawie lekkich wiosennych składników i smaków. To nie koniec nowości - już wkrótce w restauracjach SPHINX pojawi się też nowa oferta napojów i śniadań - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć SPHINX.