„Dynia, Hummus i Jagnięcina” w restauracjach Sphinx
„Dynia, Hummus i Jagnięcina” to kolejne, czwarte już w tym roku, menu nowości inspirowanych kuchnią bliskowschodnią. W jego najnowszej odsłonie znalazły się dwie przystawki, zupa oraz trzy dania główne. Jako przystawkę klienci mogą zamówić zestaw czterech wypiekanych na miejscu libańskich chlebków w dwóch wersjach: manouche z hummusem i pomidorkami koktajlowymi oraz lahmajoun z wołowiną doprawioną mieszanką siedmiu libańskich przypraw. Nową pozycją w menu jest bliskowschodnia przystawka kibbeh – kulki z mięsa i kaszy bulgur ze szpinakowo-orzechowym nadzieniem, podawane z jogurtowo-miętowym dressingiem. Kolejną nowością jest krem z dyni z soczewicą i harissą, o lekko pikantnym posmaku, udekorowany kolendrą.
Bliskowschodnie smaki można odnaleźć również w daniach głównych z nowej oferty. Jednym z nich jest wołowa kofta, tym razem w pikantnym wydaniu, podawana z ryżem, jogurtowo-miętowym sosem i sakiewką grillowanych warzyw: cukinią, bakłażanem, cebulą i papryką. Miłośnicy mięs mogą także spróbować wołowego steka w harissie, podawanego w towarzystwie zielonej fasolki, frytek i sosu. Nowością w ofercie są burgery - z jagnięciną oraz w wersji wegetariańskiej - z falafelem. Burgery podawane są w świeżo wypiekanej, posypanej sezamem bułce z dodatkiem hummusu, grillowanych warzyw, sałaty i sosu z harissy.
- Nasze menu nowości inspirowanych kuchnią bliskowschodnią cieszą się bardzo dużą popularnością wśród gości restauracji Sphinx. Coraz więcej osób przekonuje się i docenia bogactwo smaków tego regionu, na stałe włączając na listę ulubionych dań hummus czy koftę. Nowa oferta to mariaż nieodzownego składnika jesienno-zimowej kuchni w Polsce, czyli dyni oraz najlepszych kulinarnych tradycji Bliskiego Wschodu. Zachęcamy do wypróbowania najnowszych dań zaproponowanych przez restauracje Sphinx we współpracy z Samar Khanafer – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.
Oferta „Dynia, Hummus i Jagnięcina” dostępna w restauracjach Sphinx powstała w oparciu o przepisy Samar Khanafer. To pół Polka, pół Libanka, uczestniczka III edycji programu MasterChef, której talent został doceniony przez kulinarne autorytety. Jest autorką książki kulinarnej pt. „Hummus, za'atar i granaty”, publikuje i pisze felietony na łamach znanych magazynów kulinarnych.
Lista restauracji, w których nowa oferta jest dostępna, znajduje się na stronie www.sphinx.pl
Zobacz także
-
2024-10-10 10:26
-
2024-10-07 13:39
-
2024-10-01 08:07