-A +A

„Letnia Fiesta” w restauracjach SPHINX

Wersja do wydruku

Sieć restauracji Sphinx, która należy do grupy Sfinks Polska, wprowadziła nową wkładkę do menu pod hasłem „Letnia Fiesta”. Wśród sezonowych dań znalazły się m.in. bułgarski chłodnik, shoarma z kurkami, burger z sosem mango oraz stek z krewetkami w harrisie. Najnowsza oferta jest dostępna w większości restauracji sieci.

- Tworząc najnowszą wkładkę do menu pod uwagę braliśmy sezonowość, ale też kulinarne trendy i oczekiwania naszych gości, jak choćby chęć odkrywania nowych i nieoczywistych smaków. W daniach z Letniej Fiesty pojawiają się więc świeże, sezonowe produkty, na przykład kurki, czy przypominające egzotyczne wakacje sos mango i krewetki w ciekawych połączeniach. Ofertę nowości wzbogaciliśmy również o docenianą przez naszych klientów kategorię – steki. Obok amerykańskiego proponujemy dwa nowe steki: rostbef oraz antrykot – każdy z innymi dodatkami. Liczymy, że nasi goście chętnie będą sięgać po nowości na lato – mówi Dorota Cacek, wiceprezes spółki Sfinks Polska, do której należy sieć Sphinx.

 

Nowa oferta to smaki inspirowane latem. Na początek goście mogą zamówić tarator – lekki chłodnik bułgarski przygotowany na bazie delikatnego jogurtu z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku, koperku oraz orzechów włoskich oraz zestaw dwóch libańskich chlebków manouche: jeden z serem, smażonymi kurkami z cebulą i koperkiem, a drugi z serem, rukolą i szynką dojrzewającą, podawane z sosem jogurtowo – miętowym. Nie zabrakło też kultowej shoarmy w letniej odsłonie – z kurkami w sosie śmietanowym, serwowanej z półksiężycami w ziołach, sałatką wegetariańską, bułką pita i sosem do wyboru. Klienci mogą zasmakować też owoców morza w spaghetti z krewetkami na winie z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i pomidorów koktajlowych oprószonych parmezanem. W „Letniej Fieście” pojawiły się też nieoczywiste połączenia smaków, jak burger wołowy z sosem mango i frytkami stekowymi oraz żeberka w ostrym sosie BBQ z sambalem i nutą imbiru, z ziemniakiem w mundurku w maśle czosnkowym, podawane z surówką colesław. Dla miłośników steków przygotowano prawdziwą ucztę smaków. Goście mają do wyboru rostbef wołowy ze smażonymi kurkami z cebulą, frytkami stekowymi oraz masłem i sosem, a także beef orient steak, czyli stek z angusa z krewetkami w harissie i grillowanymi plastrami boczku serwowany z półksiężycami w ziołach, sałatką wegetariańską, masłem oraz sosem. W menu znalazł się również stek z antrykotu z frytkami stekowymi, sałatką grecką oraz masłem i sosem do wyboru. Nowością w karcie jest też bezalkoholowe białe piwo pszeniczne Żywiec.

 

Lista restauracji Sphinx, w których można wypróbować dan z nowej wkładki jest dostępna na www.sphinx.pl i w aplikacji Aperitif.