-A +A

Nowe menu w restauracjach Sphinx

Wersja do wydruku

Restauracje Sphinx, sieć należąca do Sfinks Polska, wprowadziły nowe menu. Wraz z nową szatą graficzną w karcie dań pojawiły się kulinarne nowości takie jak przystawki w postaci świeżo wypiekanych libańskich chlebków, a także sataye z kurczaka i szaszłyki z karkówki czy nowe desery i wina. W menu znalazła się sekcja Fit i Vege przygotowana dla miłośników lekkiej kuchni oraz wegetarian. Nie zabrakło również nowych, atrakcyjnych dodatków jak ryż jaśminowy czy sakiewka grillowanych warzyw.

- Nowe menu restauracji Sphinx to sporo dań znanych już wcześniej z naszych wkładek sezonowych. Wprowadziliśmy również nową grupę Fit i Vege, gdzie przy każdym daniu umieściliśmy informacje o jego kaloryczności oraz wartościach odżywczych, co jest szczególnie istotne dla osób dbających o swoją dietę - mówi Dorota Cacek, wiceprezes spółki Sfinks Polska, do której należy sieć Sphinx.

 

Wśród nowości w menu Sphinx znalazły się przystawki, które sprawdzą się podczas wyjść z przyjaciółmi. Są to m.in. wypiekane na miejscu libańskie chlebki z wołowiną lub z serem i za’atarem. Nową propozycją dla wegetarian jest burger z falafelem w towarzystwie hummusu, grillowanych warzyw i sałaty, podawany w świeżo wypiekanej bułce z sezamem oraz z sałatką curry.

 

Dania, które od dawna znajdowały się w ofercie zostaną zaprezentowane w nowej formie. Karkówka oraz pierś z kurczaka będą podawane w postaci szaszłyków i satayów, a steki będą serwowane na specjalnych kamiennych tacach. Oprócz tego w menu znalazły się przygotowane według nowej receptury surówki: z buraczków, kapusty z curry oraz coleslaw. Z dodatków pojawiły się też pikantna harissa – ostry sos z papryką chilli i czosnkiem, ryż jaśminowy, a także ryż arabski, który może towarzyszyć kultowej shoarmie. W nowym menu każdy będzie mógł skorzystać z szerokiego wyboru dodatków.

 

W karcie można znaleźć również nowe desery - na klientów czekają biała czekolada z delikatnym serkiem mascarpone pod malinowym musem i czekoladowymi lodami oraz brownie podawane na ciepło z gruszką i bitą śmietaną. Nie zabrakło też nowych propozycji win, które powstały we współpracy z Faktorią Win.

 

Więcej informacji o nowym menu znajduje się na www.sphinx.pl.