„Szef kuchni poleca” w restauracjach Chłopskie Jadło
Wśród rozmaitych propozycji kulinarnych znalazły się zarówno przystawki, dania główne jak i desery. Mocny akcent regionalny charakteryzują przystawki z restauracji w Bielsku Białej. Są to: bacówka, czyli trzy sztuki grillowanego oscypka z żurawiną oraz kwaśnica - zupa z kapusty kwaszonej z dodatkiem borowików i żeberka. Szef kuchni Chłopskiego Jadła we Wrocławiu proponuje natomiast na przystawkę pasztet z królikiem, podawany z żurawiną oraz pajdą chleba z masłem.
Spośród dań głównych goście krakowskich restauracji - przy ul. Św. Jana i przy ul. Św. Agnieszki mogą skosztować niecki krakowskiej, czyli bogatego zestawu różnych rodzajów mięs, sera góralskiego z żurawiną i pierogów podawanych z ziemniakami na dwa sposoby i warzywami lub surówkami do wyboru. W restauracji przy ul. Grodzkiej w Krakowie w ofercie „Szef kuchni poleca” znalazła się m.in. tradycyjne flaki wołowe. Farszynki mazurskie to z kolei propozycja szefa kuchni olsztyńskiej restauracji Chłopskie Jadło. Są to smażone ziemniaczane bułeczki z mięsnym farszem, surówką z białej kapusty i sosem koperkowym. W podpoznańskim Chłopskim Jadle nie mogło zabraknąć tradycyjnych pyr. Szef kuchni restauracji w Luboniu podaje je z jajkami sadzonymi oraz mizerią. W Poznaniu natomiast, w restauracji przy ul. Fredry, do karty zostały włączone pierogi z paśnika z pieca, pieczone z wołowiną, wieprzowiną, fasolą, pomidorami, kukurydzą, papryką, czosnkiem, serem i papryczkami chili oraz pierogi pikantne z pieca z wołowiną, pomidorami, ogórkiem, ostrymi papryczkami i pepperoni. W restauracji w Głogoczowie szef kuchni przyrządza pstrąga smażonego w całości z dodatkiem cytryny oraz masła czosnkowego i serwuje z wybranym sosem, ziemniakami lub kaszą oraz warzywami lub surówką.
W Warszawie szef kuchni lokalu w Galerii Mokotów wyróżnił w menu stek z rostbefu z polskiej wołowiny, który jest podawany z masłem czosnkowym, sosem, ziemniakami lub kaszą. Wśród nowości Chłopskiego Jadła w centrum handlowym Factory Annopol znajduje się stek z czarnego wołu, podawany z masłem czosnkowym lub rozmarynowym, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Z kolei w warszawskiej restauracji przy pl. Konstytucji szef kuchni zaproponował stek z polędwicy wołowej z pieczonymi ziemniakami, sałatką wiosenną oraz sosem z zielonego pieprzu. W restauracji w Bydgoszczy również pojawiły się nowe dania, w tym kaczka pieczona z jabłkami, żeberka po chłopsku czy tradycyjny polski bigos z mięsem, suszoną śliwka i grzybami, podawany w chrupiącym chlebie.
- Każdy z regionów ma swoje tradycyjne dania, za którymi szczególnie przepadają jego mieszkańcy i często szukają ich w naszych lokach. Chcąc wyjść naprzeciw oczekiwaniom i jeszcze bardziej wpisać się w potrzeby naszych gości, postanowiliśmy we współpracy z szefami kuchni poszczególnych restauracji zróżnicować nasze menu i zaspokoić kubki smakowe mieszkańców całej Polski. Karty regionalne z nowymi propozycjami w menu to również doskonała okazja dla turystów odwiedzających różne miasta Polski, by poznać i spróbować zupełnie nowych smaków – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której należy sieć Chłopskie Jadło.
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.chlopskiejadlo.pl.
Zobacz także
-
2024-10-10 10:26
-
2024-10-07 13:39
-
2024-10-01 08:07