WOOK i Ambasada Tajlandii zapraszają na Dni Kuchni Tajskiej
- Kuchnia tajska to jedna z najpopularniejszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata, dlatego postanowiliśmy zaproponować naszym klientom kilka nowości, czerpiących z bogactwa kulinarnego tego kraju. W nowych daniach nie zabraknie charakterystycznych dla Tajlandii smaków – mleczka kokosowego oraz aromatycznych przypraw takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy listki limonki kaffir. O receptury i szkolenia zadbali kucharze tajscy rekomendowani przez Ambasadę Tajlandii – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska, spółki do której należy sieć WOOK, a także Sphinx i Chłopskie Jadło.
W ramach Dni Kuchni Tajskiej w restauracjach WOOK klienci mogą zamówić pikantną zupę krewetkową (Tom-yum Koong), która jest jednym z kulinarnych znaków rozpoznawczych Tajlandii. Przyrządzana jest z mleczka kokosowego z krewetkami i pieczarkami oraz dodatkiem aromatycznych przypraw. Zupa krewetkowa w WOOK kosztuje 8,90 zł.
Druga tajska propozycja sieci WOOK to kurczak w zielonym curry (Kang Keaw Wan Nuea). Są to paseczki mięsa w gęstym, pikantnym sosie z mleczka kokosowego z dodatkiem listków limonki kaffir oraz słodkiej bazylii. Danie jest serwowane z ryżem i kosztuje 14,90 zł.
Z kolei dla wielbicieli makaronów WOOK przyszykował podsmażany tajski makaron z krewetkami (Phad Thai Koong Sod), który jest również jedną z najbardziej charakterystycznych potraw Królestwa Tajlandii. Smażone krewetki, podane na makaronie ryżowym, są polane pikantnym sosem na bazie owoców tamaryndowca, posypane kruszonymi orzeszkami arachidowymi oraz skropione sokiem z limonki. Cena tej potrawy to 11,90 zł.
Oferta dań kuchni tajskiej jest dostępna w restauracjach WOOK w Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Wrocławiu oraz w poznańskiej restauracji WOOK przy ul. Fredry. Więcej informacji o Dniach Kuchni Tajskiej można znaleźć na www.wook.pl.
Zobacz także
-
2024-10-10 10:26
-
2024-10-07 13:39
-
2024-10-01 08:07